6 savjeta kako kupiti mobitel i ne premašiti budžet

6 savjeta kako kupiti mobitel i ne premašiti budžet

Razmišljate o tome da zamijenite svoj smartphone ili ga želite pokloniti nekome koga volite? Možete birati između niza različitih modela. Najprije odaberite prioritetne značajke i pronađite najbolji smartphone dostupan na tržištu.

Na što trebate pripaziti kad kupujete sljedeći smartphone?

Odaberite operativni sustav
iOS ili Android? Svaki operativni sustav ima svoje prednosti i nedostatke. Ako se odlučite za Appleov iPhone, on radi na iOS platformi, dok svi Android telefoni imaju operativni sustav Android. iOS je siguran, jednostavno se koristi i ima bolje aplikacije, dok je s druge strane Android jeftiniji i prilagodljiv korisniku.

Veličina i dizajn koji vam odgovaraju
Vaš je smartphone uz vas veći dio dana. Svaki telefon izgleda različito i leži drugačije kad ga držite u ruci. Stoga pripazite da su vam veličina i oblik telefona udobni i da ćete ga rado držati u ruci. Radije odaberite lagan telefon jer ga lako možete posvuda nositi. A ako često pretražujete internet, igrate igrice ili gledate videosnimke, tada odaberite telefon s velikim ekranom.

Bolja izvedba
Dvije glavne stvari koje određuju izvedbu vašeg telefona su RAM memorija i procesor. Kupite telefon s najnovijim procesorom jer procesor igra vrlo važnu ulogu kada je riječ o brzini i snazi izvedbe. Ako koristite puno aplikacija ili obavljate više zadataka istovremeno, mudro odaberite RAM koji će vam omogućiti bolju izvedbu. Odaberite brzinu rada izraženu u gigahercima (GHz). Velika brzina procesora omogućit će brži rad aplikacija.

Velika interna memorija
U mobilnim se telefonima korist dvije vrste memorije - RAM (Random Access Memory ) i ROM (Read Only Memory). RAM, ROM i brzina procesora određuju brzinu vašeg telefona. Telefoni s većom RAM memorijom radit će brže, dok će oni s većom ROM memorijom moći pohraniti više podataka. Vaše aplikacije, datoteke, fotografije i poruke pohranjuju se u unutarnjoj memoriji, koja se može proširiti uz pomoć SD kartice. Aplikacije zauzimaju puno prostora, zato kupite smartphone čija će memorija biti dovoljna za sve vaše potrebe.
 
Kvalitetnija kamera
Volite slikati selfije? Onda kupite smartphone s najkvalitetnijom kamerom. Kamera s više megapiksela neće uvijek jamčiti i bolju kvalitetu slika. Osim megapiksela, na kvalitetu slike utječu čimbenici poput promjera leće, brzine autofokusa i razine osjetljivosti senzora (ISO). Ako želite puno fotografirati, kupite telefon s kamerom od 12 ili 16 MP, koja ima promjer leće f/2,0 ili manji kako biste dobili dobre slike i pri slaboj svjetlosti.

Dodatne značajke
Dodatne značajke uključuju rad na 4G mreži, izmjenjivu bateriju, praćenje otkucaja srca, NFC, senzor otiska prsta i stereo zvučnike. Različiti smartphone telefoni nude raznolike značajke koje bi vam mogle biti vrlo važne. Pronađite one koje vam najbolje odgovaraju.
 
Dugotrajna baterija
Uz sve te dodatne značajke, trebat će vam telefon koji je dobar za putovanja, što znači da mu baterija treba dugo trajati. Neće vam se svidjeti ako na nečemu važnom radite, a telefon vam se iznenada ugasi. Igranje igrica, gledanje videa, pretraživanje podataka – toliko je toga što trebate raditi na svom smartphoneu. A kontinuirano obavljanje svih tih zadataka zahtijeva dulji vijek baterije. Odaberite smartphone s baterijom od 2.000 mAh koja napunjena može trajati cijeli dan, odnosno raditi najmanje 10 sati sa samo jednim punjenjem. Želite li saznati više o najnovijim smartphoneima? TIA Mobiteli su pravo mjesto da se upoznate s najnovijim tehnologijama za bolje iskustvo igranja i pretraživanja.

mpc