Gaming laptopi (2021): što biste trebali uzeti u obzir?

Gaming laptopi (2021): što biste trebali uzeti u obzir?

Predani ljubitelji igaraznaju da im trebapravi gaminglaptop. Naravno, postoji puno laptopa namijenjenih svim vrstama igrača, ali pitanje je koji od njih treba izabrati? U svakom slučaju, kupnja gaming laptopa je nešto sasvim drugo u usporedbi s kupnjom običnog prijenosnog računala. Prvo, trebamo prestati vjerovati u mit da je 'najskuplji laptop najbolji laptop' jer skupo ne znači nužno najbolje. U ovom blogu ćemo obuhvatiti različite aspekte koje trebate uzeti u obzir kako biste kupili najbolji laptop za gamingu 2021.

Grafička procesorska jedinica (GPU)

Jedno od značajnih svojstavagaming laptopa je grafička procesorska jedinica ili grafički čip(GPU). To je ujedno i jedan od kritičnih aspekata koji razlikujegaming laptope od ostalih. Mnoge marke nude smanjene GPU-ove za gaming laptope gotovo jednakih performansi onima za stolna računala. Budući da većina gaminglaptopa ima 4K zaslone, toznači da je broj piksela povećan za 1080p ako igra radi u ovoj razlučivosti. Zbog toga morate biti sigurni da je vaš gaminglaptop opremljen odgovarajućim grafičkim čipom kao i prvoklasnim CPU-om ako želite pokretati najnovije naslove igara u 4K rezoluciji, osobito na visokim ili ultra grafičkim postavkama.

Zaslon i prikaz

Kvalitetan zaslon je obavezan za gaming laptope. Većina prijenosnih računala poznatih markikoristi 15 ili 17-inčne zaslone kakoukupna veličina uređajane bi bila prevelika. Osim veličine zaslona, postoje i drugi čimbenici koje biste trebali uzeti u obzir. Prvo, pronađite laptop sa što višom frekvencijom osvježavanja zaslona, jer će vam trebati ako ćete igrati brze ili natjecateljske igre. Međutim, imajte na umu, da biste postigli visoku izmjenu slike, prijenosno računalo koje odaberete zahtijevat će mnogo snage. O tome kakav sustav izaberete ovisiti će vaše cjelokupno iskustvo igranja.

Pohrana

Pravi igrač će razumjeti važnost kapaciteta diska u gaming laptopu. Svakako biste trebali razmisliti o solidstatedisku (SSD) jer ubrzava vrijeme pokretanja, vrijeme buđenja i vrijeme potrebno za učitavanje ili pokretanje nove razine. Također, morate izabratioptimalnu konfiguraciju kada se odlučujete za SSD. Ako igrepreuzimate samopovremeno, onda idite na SSD kapaciteta 256 GB s možda 1TB sekundarnim čvrstim diskom, zbog čega će laptop biti malo deblji kako bi u njega stao dvostruki pogon. Ako želite SSD većeg kapaciteta kao što je 512 GB, morat ćete za laptop izdvojiti malo više novaca.

CPU

U novije vrijeme pojavila se nova generacija mobilnih CPU-ova s brzim frekvencijama i više jezgri, koji daju bolje performanse i veću prenosivost gaming laptopa. Ova značajka omogućuje igračima da uživaju u najboljem od jednog i drugog. Softver za snimanje zahtijeva veliki kapacitet za obradu ako želite streamati videozapise tijekom igranja igre. Bitno je imati CPU velike snage ako želite održavati stalne performanse tijekom igre te istovremenokodirati videozapis za snimanje ili streaming.

Kućište

Gaming prijenosna računala dolaze u različitim veličinama. Laptopi uobičajene veličine obično će imati dobru ravnotežu između performansi, veličine i vrste kućišta. Svejedno, morate uzeti u obzir i sljedeće:
  • Težina - Lagana i tanka prijenosna računala odlična su za prenosivost, ali deblja gaming prijenosna računala imaju više ulaznih i izlaznih opcija poput dodatnih USB i audio priključaka.
  • Materijal izrade - Uvijek dajte prednost aluminijskoj strukturi kućišta za laptop u odnosu na kućište izrađeno od plastike jer aluminijsko ima veću trajnost.
  • Hlađenje - Kod dugog igranja laptop će se jače zagrijavati, tako da je izvrstan sustav hlađenja neobično važan, jer štiti sustav od topline i ne utječe na izvedbu igrača.

Jeste li već pronašli svoj gaming laptop? Kontaktirajte TIA Mobiteli na 095 9112 912 ili prodaja@tia-mobiteli.hr za više informacija o najboljim laptopima i najboljim ponudama u 2021!

mpc