Sačuvajte bateriju na svojim iOS 14 uređajima uz pomoć ovih praktičnih savjeta

Sačuvajte bateriju na svojim iOS 14 uređajima uz pomoć ovih praktičnih savjeta

Sa svakim novim ažuriranjem operacijskog sustava (iOS) dolazi do problema i programskih pogrešaka s korisničkim paketom. Apple je objavio najnovija ažuriranja iOS 14 - iOS 14.5. Novi software donosi nova ažuriranja koja uključuju mnoge značajne promjene koje korisnici trebaju razumjeti. To uključuje widgete na početnom zaslonu, modernije korisničko sučelje za pozive, sustav za organizaciju aplikacija App Library, najnoviju aplikaciju za prevođenje te brojne druge novosti. Ipak, slabo trajanje baterije uzrokovano preuzimanjem ažuriranja iOS 14 može pokvariti iskustvo za korisnike iPhonea. Trajanje baterije uz iOS 14 problematično je zbog programskih pogrešaka koje se ne mogu ispraviti sve dok Apple ne objavi nova ažuriranja za rješavanje problema potrošnje baterije. No, što možete sami učiniti do novog ažuriranja? Koje korake trebate poduzeti da produljite trajanje baterije i prekinete funkcije koje troše bateriju u pozadini?
Nastavite čitati da biste saznali jednostavne i praktične savjete pomoću kojih ćete zaustaviti pretjerano trošenje baterije uz iOS 14.

1. Uključite način rada s niskom potrošnjom energije (Low Power Mode)
Najbolji način na koji možete sačuvati bateriju na iPhoneu ili bilo kojem drugom uređaju koji koristi iOS jest način rada s niskom potrošnjom energije. Aktivacijom prekidate automatsko ažuriranje e-pošte, pozadinsko obnavljanje aplikacija, vizualne efekte, automatska preuzimanja i mnogo više. Za aktivaciju tog načina rada na iOS u postoje dva načina:
•    Prva opcija za aktivaciju niske potrošnje energije jest da izgovorite naredbu za Siri: „Hey Siri, turn on low power mode.“
•    Druga je opcija aktivacija u kontrolnom centru tako da otvorite Postavke > Baterija i uključite način rada s niskom potrošnjom energije (Mod slabog napajanja).
Nakon aktivacije oznaka baterije bit će prikazana u žutoj umjesto uobičajenoj boji.

 2. Koristite manje widgeta
Widgeti na početnom zaslonu obilježje su ažuriranja iOS 14 i zaista doprinose novom i ljepšem izgledu. No, koliko god izgledali atraktivno, ne biste trebali koristiti previše widgeta na početnom zaslonu jer zbog njih može doći do prevelike potrošnje baterije.

 3. Postavite tamni način rada
Danas je tamni način rada moguć u raznim aplikacijama. Popularne aplikacije, kao što su Instagram, Twitter i mnoge druge, koriste alternativne teme poput svijetlog ili tamnog načina rada. Tamni način rada može Vam pomoći da značajno sačuvate bateriju, osobito ako Vaš iPhone ima OLED zaslon. Tamni način rada primjenjiv je na iPhone X, iPhone XS Max, iPhone XS, iPhone 11 Pro/Pro Max i na svaki model iz skupine iPhonea 12. Da biste ga uključili na sustavu iOS 14, idite na Postavke > Zaslon i svjetlina i odaberite tamni način rada. Ako Vam to ne odgovara stalno, možete ga programirati tako da se aktivira samo u određenom periodu u danu.

 4. Isključite Postavke lokacije i povezivanja
Postavke povezivanja kao što su GPS, Wi-Fi i Bluetooth jako troše bateriju ako su uključene dok se ne koriste - primjerice, kada vam je Bluetooth uključen, a niste povezani na neki uređaj. Vaš će pametni telefon stalno tražiti neki uređaj na koji se može povezati i tako troši bateriju. Stoga, da biste sačuvali trajanje baterije uz iOS 14, isključite Wi-Fi, lokaciju, Bluetooth i druge funkcije povezivanja u kontrolnom centru dok Vam ne trebaju.

5. Uključite optimizirano punjenje baterije
Optimizirano punjenje na iOS u podržava smanjenu potrošnju baterije i poboljšava njezin životni vijek. Aktivacijom te funkcije odgađa se punjenje baterije nakon 80% na temelju načina na koji svakodnevno punite bateriju. Tako će Vaša baterija trajati duže jer se izbjegava potrošnja uzrokovana redovitim punjenjem. Optimizirano punjenje aktivira se automatski na sustavu iOS 13 i kasnijim sustavima. Ako ste tu funkciju isključili, možete je ponovno uključiti tako da odete na Postavke > Baterija > Zdravlje baterije > Optimizirano punjenje baterije.

Ako Vas zanimaju mobiteli na akciji koji koriste iOS 14 i tražite najbolje ponude i dodatne informacije, kontaktirajte TIA Mobiteli na PRODAJA@TIA-MOBITELI.HR ili na broj telefona 01/6283 564.

mpc