Ovo su najbolji telefoni za 2023.: Vodič koji pametni telefon kupiti

Ovo su najbolji telefoni za 2023.: Vodič koji pametni telefon kupiti

Tržište pametnih telefona prepuno je kvalitetnih uređaja impresivnih performansi pa je odluka koji mobitel kupiti sve teža. Razlike između uređaja sve su manje, a čak i u srednjem rangu pronalazimo mobitele specifikacija koje su nekad bile rezervirane isključivo za top modele paprenih cijena.

U nastavku donosimo pregled najboljih pametnih telefona iz top, srednjeg i početnog ranga koje se isplati kupiti u 2023. - nastavite čitati i pronađite najbolji mobitel za sebe.

Samsung pametni telefoni

Korisnicima koji žele najbolje od najboljeg namijenjeni su flagship uređaji iz najnovije linije Samsung pametnih telefona. Predstavljena je u veljači 2023., a sastoji se od tri modela:
●    Samsung Galaxy S23
●    Samsung Galaxy S23+
●    Samsung Galaxy S23 Ultra

Dolaze s trenutno najjačim procesorom na Android pametnim telefonima, impresivnim kamerama te očaravajuće lijepim zaslonima. Najbitnije razlike između modela su:
●    kapacitet baterije
●    veličina zaslona
●    podrška za ultra brzo punjenje
●    te kapacitet unutarnje i RAM memorije.

Osim toga, S23 Ultra dolazi s dodatnim kamerama te stylusom S-Pen.

Naravno, premium kvalitetu prati premium cijena. Želite li uštedjeti nekoliko stotina eura, prošlogodišnja linija Samsung S22 uređaja još uvijek je aktualna i definitivno isplativa.

Zaljubljenicima u tehnologiju koji uživaju u novitetima te raspolažu većim budžetom svidjet će se Samsung Galaxy Z Fold 4 i Z Flip 4.

Z Fold 4 je mobitel koji spaja pametni telefon i tablet u jedan uređaj te je savršen za multitasking. Z Flip 4 pak neodoljivo podsjeća na preklopne telefone iz 2000.-ih, ali sadrži hardver i funkcionalnosti modernih pametnih telefona. Oboje zaslužuju peticu za stil.

Ipak, velikoj većini korisnika ne treba najmoćniji procesor niti 1 TB pohrane. Pripadate li ovoj kategoriji, odličan odabir za vas je Samsung Galaxy S53. Ima više nego solidan hardver, uključujući veliku bateriju od 5.000 mAh te do pet godina ažuriranja softvera i sigurnosti - za manje od 400 €.

Šuška se kako u ožujku dolazi nova verzija ovog modela pa razmišljate li o kupovini mobitela u ovom rangu uređaja, isplati se pričekati vidjeti kakve novitete donosi Samsung Galaxy A54.

iPhone pametni telefoni

Pripadate li timu Apple — tada je najbolji izbor iPhone 14 linija mobitela. iPhone 14 i 14 Plus osnovna su verzija, a jedina bitna razlika je veći zaslon na 14 Plus. Ipak, iPhone 13 i 13 Plus i dalje su više nego solidan izbor te se isplati kupiti ih želite li uštedjeti stotinjak eura.

iPhone 14 Pro i 14 Pro Max odlikuju se 20% manjom potrošnjom baterije od svojih prethodnika, naprednijim performansama zahvaljujući novom procesoru te impresivno dobrim kamerama. Ova nadogradnja definitivno se isplati.

Za manje zahtjevne korisnike te za one koji nisu spremni potrošiti preko tisuću eura na novi mobitel tu je iPhone SE.

Manjih je dimenzija, ima LCD umjesto OLED zaslona i baterija je malo manja, ali snažan Appleov hardver pouzdan je i kvalitetan kao i na naprednijim modelima iPhonea.

Xiaomi pametni telefoni

Omiljeni kineski brend pametnih telefona pokazao nam je kako kvalitetni mobiteli ne moraju nužno imati drastično visoke cijene pa za nekoliko stotina eura manje možete imati hardver na razini Samsung i Apple flagship pametnih telefona.

U ožujku dolaze Xiaomi 13, 13 Pro i 13 Lite. Specifikacije za 13 i 13 Pro vrlo su slične Samsungovim flagship uređajima, a Samsung ipak odnosi pobjedu zahvaljujući većoj pohrani i boljoj kameri. Opravdava li to nekoliko stotina eura veću cijenu Samsungovih uređaja, prosudite sami.

Xiaomi briljira u segmentu mid level pametnih telefona, prvenstveno s modelima Poco i Redmi. Tu preporučujemo Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ kao jedan od najboljih best buy pametnih telefona trenutno na tržištu. Ima skoro sve značajke koje uređaj srednje klase treba imati, i to za izvrsnu cijenu.

Huawei pametni telefoni


Izvor fotografije: Pixabay

Na putu da pokori svijet pametnih telefona Huawei je 2019. zaustavila odluka američke vlade kojom su američkim tvrtkama zabranili suradnju s Huaweijem. Huawei na novim modelima mobitela više nije smio koristiti Google servise te je doživio nagli pad u popularnosti.

No to vas nipošto ne bi trebalo spriječiti u kupovini Huawei pametnog telefona. Osim što korisnici sami bez problema mogu na svoj Huawei uređaj instalirati Googleove aplikacije poput karti, Chrome tražilice i sl., Huawei ima široku lepezu kvalitetnih uređaja po odličnim cijenama.

Za početak, Huawei Mate X2 i Huawei P50 Pocket velika su konkurencija Samsungovim Z flip 4 i Z flip 4 modelima, naročito cijenom. Isto tako, Huawei Mate 50 i Mate 50 Pro vrhunska su alternativa naprednim korisnicima koji se žele odmaknuti od Samsung i Apple uređajima.

Zahvaljujući impresivnim značajkama, Huaweijeva serija uređaja Nova 10 je među top best buy uređajima, dok će se manje zahtjevnim korisnicima najviše svidjeti Huawei Honor Magic 4 Lite.

Google pametni telefoni

Unatoč žestokoj konkurenciji, pametni telefoni iz Google radionice nametnuli su se kao top izbor za korisnike pametnih telefona koji kvalitetu kamere stavljaju na prvo mjesto.

Google Pixel 7 i 7 Pro najnoviji su Googleovi flagship pametni telefoni koji slikaju neke od najljepših fotografija u uvjetima niske osvijetljenosti te imaju vrhunski digitalni zoom i stabilizaciju slike.

Korisnici ih također vole zbog "čistog" Android operativnog sustava bez “skinova” za stilistički dojam koji koristi većina drugih proizvođača pametnih telefona. Spomenut ćemo i cijenu koja je i dalje visoka, ali pristupačnija nego što je to slučaj s mnogo drugih flagship mobitela.

Ipak, ponavljamo savjet kao i kod drugih proizvođača - stariji modeli još uvijek su aktualni pa vrhunske Google Pixel 6 i 6 Pro možete dobiti za vrlo pristupačnu cijenu u usporedbi s novim modelima.

Misao za kraj

Proizvođači pametnih telefona imaju odgovor za jedinstvene potrebe i navike svakog korisnika bez obzira na to koji brend mobitela preferirate ili kolikim budžetom raspolažete. Izbor je uistinu velik, no sigurni smo se da će vas u potrazi za savršenim mobitelom ovaj vodič uputiti u pravome smjeru.



* Izvor naslovne fotografije: Freepik

mpc